Nienke Brinkman duikt met sensationele marathontijd onder de WK-limiet

Voor het eerst in de geschiedenis van Voorschoten '97 heeft een atlete voldaan aan de WK-limiet van de Atletiekunie. Nienke Brinkman volbracht zondag in Valencia de marathon in een sensationele 2.26,34. Hiermee is ze tevens de aanvoerder van de nationale marathonranglijst van 2021 en de derde snelste Nederlandse vrouw ooit.

Vooraf had Nienke ingezet op de limiet van 2.31,30 voor het EK. Dat ze ook de tijd voor het WK (2.28) zou halen, is geen moment in haar opgekomen. "Het is echt geweldig", vertelde ze een dag na de marathon. "Ik wist dat ik in vorm was, maar heb met deze tijd geen moment rekening gehouden."

Schema van 2.28

Toch ging ze samen met een loopmaatje en Zwitserse trainer weg op een schema van 2.28. "Ik heb veel op dit tempo getraind en toen ging het goed. Het plan was om te kijken hoe lang ik het vol kon houden. Tot kilometer 35 ging het gemakkelijk en relaxt. Ik zat in een grote groep en ving zo weinig wind. Deze groep viel echter langzaam uit elkaar en ook mijn hazen namen gas terug. Ik heb daarom het laatste stuk alles alleen gedaan."

 

Nienke Brinkman - Vanelcia - site
Nienke na afloop van de marathon samen met haar trainingsmaatje en trainer.

Nienke kreeg het zwaar, maar kwam niet in de problemen. "Ik nam nog een gelletje, maar dat was er denk ik één te veel. Ik focuste mij op mijn looptechniek om de finish te halen en dat werkte. Ik heb nauwelijks tijd verloren. Uiteindelijk was deel één maar vier seconden sneller dan het tweede deel. Na afloop moest ik wel direct overgeven haha."

Onze clubgenote denkt dat haar ervaring in de bergtrails van afgelopen zomer heeft geholpen. "Tijdens de finale van de Golden Trail World Series heb ik enorm afgezien. Dat was nog vele malen erger dan in Valencia. Ik denk dat ik daarom nu fysiek en mentaal niet in de problemen ben gekomen."

Sinds de finish staat de wereld van Nienke op zijn kop. Haar telefoon staat roodgloeiend en ze krijgt vele berichten. Dat collega-marathontoppers als Jill Holterman en Andrea Deelstra ook contact hebben opgenomen, doet haar veel. "Ik kijk enorm tegen hen op. Het is heel onwerkelijk dat ik nu zelf tussen de Nederlandse atletiektop sta."

Lang seizoen

Na een lang seizoen waarin ze onder andere de Zermatt Marathon, de Chiemgau Trail en La Skyrhune won en als tweede eindigde in het eindklassement van de Golden Trail World Series neemt ze nu wat rust. "Het seizoen was eigenlijk te vol. Het heeft gelukkig goed uitgepakt, en daar ben ik heel dankbaar voor, maar het is nu tijd om gas terug te nemen. Ik wil ten koste van alles blessures voorkomen. De komende twee maanden ga ik low-key trainen en plannen maken voor het nieuwe jaar. Naar het WK wil ik sowieso. Ik kan het nog niet bevatten, maar dit gaat echt gebeuren."

 

Tekst: Mathieu Hilgersom

 

Do 16 jun: t/m 25 aug, 10 x strandlopen Noordwijk

 

 

DSC_0134

DSC_0582

DSC_0701

DSC_0803

DSC_0853

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.