Tweede plaats voor Nienke Brinkman in grote finale Golden Trail Series

Nienke Brinkman is zaterdag als tweede geëindigd tijdens de grote finale van de Golden Trail Series op de Canarische Eilanden. In de race over 37 kilometer met bijna 3.000 hoogtemeters moest ze alleen de ongenaakbare Maude Mathys voor zich dulden. Ook in het eindklassement eindigde onze clubgenote als tweede.

Vooraf was Mathys ook haar grote concurrente. De Zwitserse had in al haar starts gewonnen en begon dan ook als koploper aan de finale. Nienke stroomde pas later in bij de Golden Trail Series. Ze werd verrassend tweede tijdens haar eerste start in de Sierre Zinal achter Mathys en besloot daarna haar pijlen te richten op het behalen van de eindstrijd op het eiland El Hierro.

Hier slaagde ze in met vlag en wimpel. Ze won, inmiddels opgenomen in het Salomon Team, zowel de Chiemgau Trail als La Skyrhune. Mathys, al geplaatst voor de finale, liet deze wedstrijden aan zich voorbij gaan en bereidde zich in alle rust voor op de slotrace. "Ik was voor de finale al wat vermoeid, terwijl zij de afgelopen maanden geen grote wedstrijd meer heeft gelopen. Zij stond helemaal fris aan de start. Dit is een factor die mee heeft gespeeld, maar het gaat te ver om te zeggen dat dit het verschil heeft gemaakt."

 

Nienke Brinkman - El Hierro
Nienke tijdens de laatste meters van haar race op El Hierro. (Foto: Lars Gebraad)

Zware race

Het werd uiteindelijk een felle strijd tussen de twee. Na een val van Nienke in het eerste deel van de race kwam Mathys langszij. "Ik struikelde over een boomstronk en ben daar best van geschrokken. Maude kwam me toen voorbij en nam in de afdaling een steeds grotere voorsprong. Daar is zij ook beter in. Ik kan op dat vlak nog leren."

De warmte en het technische parcours zorgde ervoor dat Nienke een hele zware race beleefde. "Op een gegeven moment heb ik de knop omgezet en wilde ik in elk geval voor de nummer drie blijven en überhaupt finishen. Ik was niet de enige die het zwaar had hoor, want na de finish stroomde de stand van de medische hulp vol."

Ondanks haar moeilijke momenten liep de achterstand van vijf minuten op de Zwitserse in de laatste tien kilometer niet verder op. Zelfs een tweede val, 'puur door vermoeidheid', zorgde niet voor extra tijdverlies. De nummer drie, Anaïs Sabrie uit Frankrijk, bleef ze uiteindelijk bijna elf minuten voor. "Ik baalde wel een beetje dat ik niet heb gewonnen. Dat zit in me, ik ga altijd voor het maximale. Maar Maude was de betere. Ze heeft terecht gewonnen. Uiteindelijk ben ik natuurlijk ook heel trots op de tweede plaats. Aan zo’n resultaat heb ik nooit gedacht toen ik begon aan de Golden Trail Series."

 

Nienke Brinkman- El Hierro2
Nienke omhelst de winnares Maude Mathys. (Foto: Lars Gebraad)

De afgelopen maanden waren behoorlijk hectisch voor Nienke. "Ineens stond mijn wereld op zijn kop. Ik kreeg veel aandacht en interviewverzoeken en stond aan de start van hele gave races waarvan ik er zelfs twee heb gewonnen. Gelukkig heb ik met mijn baas kunnen regelen dat ik slechts 60 procent hoef te werken. Hierdoor kan ik leven als een professioneel atlete. Daarmee is een droom uitgekomen."

Marathonambities

Nienke kijkt al uit naar de volgende uitdagingen. "Ik wil nog steeds heel graag een marathontijd neerzetten. Ik ga me daarom de komende tijd richten op Valencia op zondag 5 december. De limiet voor de Europese kampioenschappen staat op 2.31,30, die wil ik heel graag halen. Wanneer het niet lukt, dan heb ik in het voorjaar een nieuwe kans."

Ze beseft echter dat ze voorzichtig moet zijn. "Ik heb de afgelopen maanden veel getraind en zware wedstrijden gelopen. Ik begin dan ook niet eerder aan de voorbereiding dan het moment waarop ik helemaal ben uitgerust. Ik zal bovendien extra scherp moeten zijn op pijntjes om blessures te voorkomen."

Zondag volgde ze met extra aandacht de marathon van Amsterdam. "Ik heb gezien dat Ruth van der Meijden de limiet heeft gehaald, maar Bo Ummels niet. Zij kennen mij waarschijnlijk nog niet, dus wanneer ik de limiet haal, zal dit een verrassing zijn. Aan de andere kant is het ook wel fijn dat ik nog onbekend ben. Dan is er ook weinig aandacht voor wanneer het niet lukt."

Nieuwe strijd

Nienke wil ook terugkomen in de Golden Trail Series. "Ik ben daar zeker nog niet klaar mee. Ik wil graag opnieuw de strijd aangaan met Maude. Maar het hangt natuurlijk ook af hoe het gaat met mijn marathonambities. Eerst geniet ik nog even van mijn rust. Ik heb zoveel meegemaakt de afgelopen maanden. Ik neem de tijd om dit allemaal te verwerken."

 

Tekst: Mathieu Hilgersom

 

Do 16 jun: t/m 25 aug, 10 x strandlopen Noordwijk

 

 

DSC_0308

DSC_0569

DSC_0692

DSC_0791

DSC_0835

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.