Frank de Herder loopt de Kustmarathon 2021

Verslag Kustmarathon 2021

 

2 oktober 2021. Eindelijk mogen we weer losgaan. Van de vele herfstmarathons kies ik er een uit die goed uitkomt in de planning: de kustmarathon ofwel de marathon Zeeland. Ik herinner me de vorige keer dat ik daar meedeed, in 2017. Toen was er regen en wind en nu is het niet anders. Met recht de mooiste en de zwaarste marathon van Nederland.


Om in Burgh-Haamstede te komen moet ik al wat loopwerk verrichten: Naar het station, 4x overstappen van trein op metro en bus, vanaf de halte lopen naar de start, van daar naar de sporthal en terug naar de start. Ja, ik ben al doodmoe voordat ik goed en wel ben begonnen . . .

 

Bij zo’n festijn maak je gemakkelijk contact met andere lopers. Twee ervan zijn speciaal hiervoor uit Frankrijk gekomen. Er loopt ook een Oekraïner mee die sinds een jaar in Eindhoven woont.Verder veel lopers uit de regio Zeeland, zoals ook de uiteindelijke winnaar Tim Pleijte uit Vlissingen. De eerste 20 km loop ik met iemand uit Haaksbergen die met zijn vriendin een weekend kampeert in Zoutelande. Daarna kan ik af en toe aansluiten bij een groepje met dezelfde snelheid.

 

De start in Burgh om 12 uur was feestelijk met korte toespraken en muziek. Een helikopter volgde de hele meute die zich eerst in wandeltempo door de smalle straatjes wurmde. Daarna de weidsheid van de buitenwegen en de Oosterscheldekering. Om 1 uur begint het te regenen en dat gaat de rest van de dag door. Op zich goed te doen, maar na een uur of 4 lopen raak je ietwat verkleumd door alle vocht en wind. En dan heb je bij Westkapelle nog het zwaarste stuk voor de boeg. Met schitterende uitzichten over Walcheren en de Noordzee, dat wel, maar strompelend over zacht zand, modderige paadjes en vele trappen heb je daar geen oog meer voor. Gelukkig zijn er vele supporters, gewapend met regenkleding en paraplu’s, die je aanmoedigen en complimenteren (“wat een bikkels”). Even heb ik een vaag pijngevoel in mijn linkerknie. Gelukkig houdt alles zich goed en kan ik rustig joggend volhouden tot het einde.

 

Het mooiste is altijd de laatste 200 meter door een lange straat in Zoutelande: je krijgt een Zeeuws vlaggetje aangereikt en al zwaaiend ermee kun je de laatste meters afleggen voor een uitzinnig publiek, dat je toejuicht alsof je gewonnen hebt. Bij de finish krijg je dan de medaille en een rood T-shirt met opschrift Finisher 2021. Daarna nog een paar stukjes lopen: naar de sporthal om mijn rugzak op de halen, naar de bushalte, naar de trein, de vervangende bus, de trein, nog een trein en nog een tot Voorschoten, alwaar een meelevende echtgenote mij ophaalt. Tenslotte mijn tijd opgezocht: 5:09:22

 

Frank den Herder

 

IMG_163319575900064

 

Do 16 jun: t/m 25 aug, 10 x strandlopen Noordwijk

 

 

DSC_0233

DSC_0494

DSC_0730

DSC_0759

DSC_0853

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.